Arginina to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów kodowanych przez DNA. W organizmach żywych uczestniczy w przemianach azotowych: przenoszeniu azotu w mocznikowym cyklu Krebsa oraz w syntezie kreatyniny. Charakteryzuje się bardzo szerokim oddziaływaniem na ludzki organizm, co znajduje swoje odzwierciedlenie w zastosowaniu.
L-arginina może być stosowana do wspomagania aktywności fizycznej uprawianej zarówno w sposób zawodowy (mowa tu o kulturystyce i dyscyplinach wytrzymałościowo-siłowych), jak i amatorsko - rekreacyjny.
L-arginina powszechnie występuje w pożywieniu. Znajdziemy ją wszędzie tam, gdzie występuje białko. Do produktów szczególnie bogatych w ten aminokwas zaliczamy: sery twarogowe, mleko, jogurty, wołowinę, wieprzowinę, mięso drobiowe, łososia, tuńczyka, halibuta, produkty zbożowe, migdały, pestki słonecznika, soję, soczewicę, jaja.
Należy do aminokwasów endogennych (powstaje w organizmie) lub egzogennych (dostarczanych z pożywieniem). Bywa też nazywana aminokwasem względnie egzogennym, a w przypadku niedoborów w organizmie, musi być dostarczana z zewnątrz.
Zalecane dzienne spożycie:
Porcję - 5 g ( 1 miarka) rozpuścić w 200 ml wody lub soku. Stosować raz dziennie. Miarka do dozowania w środku opakowania.
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa:
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia.
- Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
- Preparat powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
- Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
- Wyprodukowano w zakładzie w którym przechowuje się również mleko, soję, pszenicę, jaja, seler, gorczycę i arachidy.